02 października 2015

Tarta z jabłkami i serkiem SKYR

 Mąż:
- . . . om om om.. jakiś mało słodki ten sernik
Ja:
- jest ok, dietetyczny
Mąż:
-. . .om om om i jakoś tak jabłek mało . . om
Ja:
- hmm . . to co byś dodał następnym razem żeby było dobre?
Mąż:
- BITEJ ŚMIETANY !




Dzisiaj pokażę przepis na prostą tartę z wykorzystaniem serka SKYR i zalegających w ogrodzie jabłek. Serek skyr po upieczeniu nie przypomina normalnego sernika z naszego białego polskiego sera, ale jest jego wdzięczną kopią i substytutem. Jest bardzo lekki w smaku i konsystencji, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, prawie w ogóle, bo tylko 0,2 %.


Jego wykonanie z zajmuje około pół godziny plus pieczenie 50 min. Szybko stygnie więc szybko można zabrać się za jedzenie :)

Składniki:
Ciasto kruche na tartę:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- jedno jajko
- 2 łyżki cukru pudru
Masa serowa z jabłkami i cynamonem:
- 500g serka skyr
- 50g cukru (np. trzcinowego) można dać więcej, około 80g jeżeli ktoś, tak jak mój mąż, lubi słodsze ciasto
- 2 jajka + jedno żółtko
- dwa lub trzy jabłka 
- łyżeczka cynamonu


Serek, którego użyłam


 Wykonanie:
  1. Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do miski i rozdrabniać palcami aż z ciasta zrobią się okruszki. Dodać jajko i jeszcze chwilę ugniatać, aż składniki zaczną się łączyć. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W tym czasie przygotować masę serową.
  2. Przełożyć serek do miski lub garnka. Miksować przez trzy minuty. Po tym czasie dodać cukier i miksować do rozprowadzenia  ( następne trzy minuty). Następnie wbijać jajka, jedno na 30 sekund,  a na koniec dodać żółtko i cynamon, jeśli używamy. 
  3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Można też przykryć je przeźroczystą folią i rozwałkować, wtedy nie trzeba podsypywać mąką, gdyż ciasto rozwałkowuje się między foliami. 
  4. Przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem. Na przygotowane ciasto wlać masę serową, wygładzić i ułożyć cienko pokrojone jabłka. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni. Gotową tartę można posypać cynamonem, zamiast dodawać do środka masy. Można udekorować uprażonymi orzechami, np migdałami lub płatkami kokosa, a także bitą śmietaną :) 















Ostatnia śliwka na drzewie okazała się całkiem jadalna, bez robaka :)

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz