13 listopada 2014

Sernik ze SKYR'




Skyr ostekage

        Jeśli często marzysz o domowym serniku, a daleko masz do polskich delikatesów, bądź masz dostęp do polskiego białego sera, ale nie możesz go zmielić, lub masz inne doskonałe powody, żeby sernika, jakiego smak znasz z domu, nie upiec, to dzisiaj dostaniesz przepis jak z "duńskiego" skyra upiec przepyszny sernik w zaledwie 1,5 godz z pieczeniem. To chyba najdłuższe zdanie w moim życiu. . .
na szczęście z pieczeniem idzie łatwiej i szybciej :)


Składniki masa:

  • 1000g sera skyr, użyłam cheesy skyr naturalny, 0.2 % tłuszczu
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 5 jajek + jedno jajko całe
  • dodatkowo (ale nie koniecznie) laska wanilii lub aromat waniliowy
                  
                   

Składniki spód:
  • musli
  • orzechy (mieszanka)
  • rodzynki
  • pokruszona czekolada
  • 50g masła
Ja użyłam dwóch gotowych musli, czekoladowe dostępne w FAKTA za 20 dkk, a musli gold AXA
w Super Best za 20 dkk w promo.


                                 


Przygotowanie:
Spód. Musli mieszamy w miseczce z roztopionym masłem. Masą wykładamy tortownicę (ø 28-30 cm). Powstałą warstwę ugniatamy otwartą dłonią. Wstawiamy do lodówki, żeby zesztywniała (łatwiej będzie przenosić i nalewać masę).
Masa. Przełożyć skyr do głębokiej miski lub garnka. Miksować przez trzy minuty. Po tym czasie dodać cukier i miksować do rozprowadzenia ( następne trzy minuty). Następnie wbijać jajka, jedno na 30 sekund  a na koniec dodać żółtko. Pięknie lejącą się masę przelać do formy na wcześniej przygotowany spód musli.
Do piekarnika nagrzanego na 190 st wkładamy formę z masą i pieczemy 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 120-130 st i pieczemy jeszcze 50 min. Po tym czasie uchylamy lekko drzwi piekarnika i studzimy.


 

             
Roztapiamy masła
Spód musli


             
Dodajemy masło do musli i ugniatamy 



Spód ląduje w lodówce na pół godziny

Ubijamy SKYR z cukrem i jajkami

                                                         

A oto efekt

SMACZNEGO


Pytania?


Jeżeli masz jakieś pytania, odnośnie wykonania, dostępności lub zamiany składników, chętnie na nie odpowiem.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.

6 komentarzy:

  1. Dzień dobry. Ile gram dala Pani tego musli? Bo jeśli te 2 opakowania to tego serka jest chyba trochę za mało. I czy na te całe musli to jest tylko 50 g masła? Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie pamiętam dokładnie, ale trzeba wziąć tyle, żeby przykryło spód. 3, 4 to max, garści. Ten spód delikatnie się osypywał. Ale był dobry. I dodane 50 gram masła. Polecam spróbować jeden ze spodów z kwestiasmaku.com, próbowałam z sernikami ze skyrem i wychodziły pyszne, zarówno z ciastkami owsianymi lub z ciastem kruchym. Linki: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_ze_sliwkami/przepis.html
      http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/desernik_sliwkowy/przepis.html
      http://www.kwestiasmaku.com/szukaj?search_api_views_fulltext=sp%C3%B3d+
      Przyjemnego pieczenia, a ja na weekend robię ciasto z makiem i pasternakiem :)

      Usuń
  2. Ma być 5 żółtek plus jedno jajko całe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Kiedy użyć laskę wanilii i czy mieszankę orzechów użyć jako dekoracji czy dodać do musli? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, wanilie najlepiej dodać razem z ostatnim żółtkiem czyli prawie na samym końcu. Wtedy powinna się ładnie rozprowadzić. Orzechy, najlepiej uprażone, lepiej dodać jako dekorację, gdyż spód może się kruszyć przy krojeniu.

      Wczoraj też robiłam ten sernik i znowu wyszedł przepiękny. Do masy zamiast wanilii dodałam łyżkę masła orzechowego a wierzch udekorowałam truskawkami, wyszedł mega dobry. Także życzę powodzenia i smacznego.

      Usuń